Gästinlägg: Mika Holmér

Mika studerar masterprogrammet i socialantropologi vid Stockholms universitet. Han är en av de studenter som just nu är ute i fält för att samla samla information till sin uppsats som ska skrivas i vår. Till skillnad från mig är han placerad i Sverige, närmare bestämt i en kommun. Se hans inlägg här!

 

Mika Holmér här! Har nöjet att skriva ett blogginlägg och kommer skriva lite om mitt fältarbete och vilka tankar som dykt upp. Men jag börjar med lite bakgrund till arbetet.

För två år sedan jobbade jag för ett par bemanningsföretag som servitör och nattportier på olika platser i Stockholm. Mina arbetstider förändrades ständigt och kunde ibland bli ringd klockan sju på morgonen för att sedan börja jobba halv nio. Detta innebar att jag ständigt var tvungen att ändra mina planer och kunde inte planera långsiktigt under en väldigt lång tid. Då började jag fundera över hur olika organisationer kan fungera när de ständigt genomgår förändringar och när de som arbetar där inte kan veta hur länge de kommer vara där.

Detta förde mig till det jag nu studerar. En organisation som (någorlunda) regelbundet genomgår stora förändringar är kommunen.  Här ser man en organisation som består av politiker och tjänstemän, och hur det går i valen påverkar vilka som är där och hur kommunen ska styras.

Fältarbetet började med en kort tågresa till min första kommun där jag hade bestämt ett möte med en av mina huvudinformanter, kommunstyrelsens ordförande (KO). Vi pratade om hur arbetet kommer att se ut och vilka förväntningar som finns gentemot varandra. Efter en stund var det dags för kaffe. En otroligt viktig del av det dagliga arbetet, eftersom man då möter kollegor och kommer bort från arbetet en stund. KO presenterade mig för kollegorna runt bordet som en student från Stockholm som är där för att studera dem. De flesta verkar veta varför jag är där men för vissa är det helt nytt. Jag får några frågor om arbetet och hur det kommer att se ut och de skämtar lite om att de får se upp med vad de säger.

Efter fikat går vi upp till KOs kontor igen och fortsätter samtalet. Några personer kommer förbi personer och jag får till exempel träffa oppositionens ledare som sitter i rummet bredvid. När kanslichefen kommer förbi blir jag frågad om jag vill prata med hen ett tag, vilket jag snabbt säger ja till. Väldigt oväntat för min del, men eftersom jag gjort en del förarbete så vet jag lite vad jag kan fråga. Det visar sig snabbt att kanslichefen sitter på en guldgruva med information. Kanslichefen berättar om den politiska situationen och hur det sett ut de senaste 30 åren. En timme senare är samtalet slut och jag lämnar kommunen för några timmar, för på kvällen är det dags för kommunfullmäktiges sammanträde.

Under fältarbetet har jag fått sitta med på en rad möten av olika slag och har fått se en värld som jag kanske aldrig skulle sett annars. Nu har jag också börjat med intervjuer och sitter just nu och förbereder inför en intervju med kommunens strategiska planeringschef. Och eftersom jag har ett stort fokus på just tid och planering så känns det otroligt spännande!

 

Signerat

Mika Holmér